De kerk van Hendrick de Keyser

KeyserkerkTerwijl de Beemster werd drooggelegd, besloten de Hoofd-Ingelanden in oktober 1611 om voorlopig een eerste kerk te bouwen bij de kruising in (het toen geheten) Middel Beemster. Vier andere kerken zou men later bouwen verspreid over de Beemster, daar is het echter niet meer van gekomen.

Op 15 juli 1613, de Beemster is dan inmiddels drooggelegd, werd besloten betreffende vijf percelen voor de aanleg van een kerk, beter toegankelijk te maken, er rondom een sloot aan te leggen en de grond te gebruiken voor ophoging van de betreffende terreinen. Eerst zou daar dan een korenmolen worden geplaatst.

Het orgel in de kerk van Midden-Beemster

vanDamOrgel

Op 25 juli 1784 werd het eerste orgel van de Keyserkerk in gebruik genomen. Het betrof het zogenaamde Strümphler-orgel. In de 18e eeuw werd het orgel uitgebreid door de Amsterdammer Pieter Flaes met extra registers. In 1907 was het echter gedaan met het Strümhpler-Flaes instrument. Men meende dat het tijd was voor iets 'groters'. Bij het verstrekken van de opdracht kwam men uit bij Pieter van Dam, de 4e generatie van een bekend orgelmakersgeslacht uit Leeuwarden. Op 22 maart 1908 werd het nieuwe orgel in gebruik genomen .

Keyserin

KeyserinIn 2012 werd direct naast de Keyserkerk de Keyserin in gebruik genomen. Een multifunctioneel gebouw met drie verdiepingen zalen, ontworpen door architect Hubert Jan Henket.

Op de foto hiernaast ziet u de centrale foyer, een ruimte waar tot 90-100 mensen goed kunnen vertoeven. Op diezelfde verdieping bevinden zich keuken en toiletten. In het souterrain vindt u de gele en blauwe zaal (ca 24 m2) en de groene zaal met bar (ca 65 m2). Onder het dak met de lichtstraat bevindt zich de gele zaal (ca 65 m2).

De kapel - Zuidoost Beemster

KapelOp 3 juni 1951 werd de 'Nederlands Hervormde Kapel' aan de Pr Wilhelminalaan in ZO-Beemster in gebruik genomen. Het ontwerp, van de toenmalige gemeentesecretaris C. Bos greep terug op de jaren dertig, sober en naar binnen gekeerd.

In de beginjaren van de 21-ste eeuw is De Kapel gerenoveerd. Op dit moment is het een mooie, lichte ruimte, intiem, sfeervol, met een fijne akoestiek. Behalve voor kerkdiensten wordt De Kapel ook gebruikt als repetitieruimte voor musici en koren.

December 2017